1) What is the admission procedure and what are eligibility criteria to get admission?

 Ans: 

Admission procedure:

  • Admissions for the technical courses are carried out by admission regulating authority of Government of Maharashtra.
  • 80% quota of the intake of each branch will be filled by admission regulating authority through Centralized Admission Process( CAP)
  • For CAP admissions students have to follow the guidelines and procedures given on DTE website.
  • For detailed information about admissions 2022 visit please visit MAH-MCA CET-2022 website.
  • 20% of seats are reserved for Institute Level quota.
  • For institute level quota students shall contact the “Admission Cell” of our institute.
  • We request you to visit our college on any working day between 8:30 AM to 4:30 PM.

NOTE:

  • Online registration is compulsory for institute-level quota seats. Detailed information (fees related) shall be obtained from Prof. Reshma Mavkar,
  • Contact numbers for admission inquiry are as follows:
    • +91-9850005059 Prof. Nitin Shrirao (Director)
    • +91-7498538782 Prof. Reshma Mavkar
    • +91-9730570619 Prof. Reshma Jadhav
    • +91-9860566337 Prof. Sarita Patil
    • +91-9168585994 Prof. Dnyaneshwar Jadhav

Eligibility criteria:

1. The candidate should fulfill the following eligibility criteria

Name of the CategoryEligibility Criteria
Maharashtra State Candidature Candidate(i) The candidate should be an Indian National;
(ii) Passed BCA or Bachelor Degree in Computer Science Engineering or equivalent
Degree and obtained at least 50% marks in aggregate (at least 45% in case of candidates
of Backward Class categories, economically weaker section and Persons with Disability
category belonging to Maharashtra State); Or
(iii) Passed B.Sc. or B.Com. or B.A. with Mathematics at 10+2 Level or at Graduation Level
(with additional bridge Courses as per the norms of the concerned University) and
obtained at least 50% marks in aggregate (at least 45% in case of candidates of Backward
Class categories, economically weaker section and Persons with Disability category
belonging to Maharashtra State);
(Candidates appearing for final year of qualifying examination are also eligible to
appear forCET)
All India Candidature Candidates and Jammu & Kashmir Migrant Candidature Candidates(i) The candidate should be an Indian National;
(ii) Passed BCA or Bachelor Degree in Computer Science Engineering or equivalent
Degree and obtained at least 50% marks in aggregate; Or
(iii) Passed B.Sc. or B.Com. or B.A. with Mathematics at 10+2 level or at Graduation Level
(with additional bridge Courses as per the norms of the concerned University) and
obtained at least 50% marks in aggregate
(Candidates appearing for final year of qualifying examination are also eligible to
appear forCET)

Q2) What is the placement scenario in your Institute?

Ans:

  • We have well-established state-of-the-art Training and Placement cell equipped with competent professionals.
  • With efficient academic planning along with various add-on courses such as Aptitude Training by TestBook, Bytexl we make our students industry-ready.
  • Training and Placement cell trains the students professionally in soft skills, communication skills, aptitude, group discussion & personal interview, and technical courses to help them get placed in the industry.
  • For the last three years our placement for the eligible candidates is as follows :
    Year     % Placement
  2020-2021*   92%
  2019-2020  85%
  2018-2019  90%
Placements for 2021 and 2022 are still in process

Q3) What is the fee structure?

Ans:  

Fee structure(in INR) for MCA First and Second Year for the Academic Year 2021-22 is as follows:

Particulars
MCA
Open / OMS CandidatesOBC / EBC CandidatesSC/ST CandidatesVJ/NT/SBC TFWS Candidates
Total Fee860004708681728172

Note:

  • The above fee is subject to change as per the guidelines of Admissions regulating authority Government of Maharashtra Mumbai.
  • Demand Draft/Pay Order should be drawn in favor of “Siddhant Institute Of Computer Application, Sudumbare, Pune. 

Q4) If I belong to SC/ST/OBC category then how much scholarship I will get?

 Ans:

Fee concession on tuition fee  for various categories is : SC-100%, ST-100% , EBC/OBC-50%, VJNT-100%, SBC-100%  . 

Q5) If I take admission then what other facilities I will get?

Ans: 

  • The ultimate aim of this professional course is to develop competent technical professionals suitable for the industry.
  • Along with the regular curriculum of Savitribai Phule Pune University, we conduct various add-on courses to make our students experts in the respective field.
  • Institute has developed well-equipped three language laboratories on the campus wherein soft skill training to all admitted students through expert trainers.
  • Along with the above mentioned, we offer following facilities for the overall development of the students.
  • Spacious sports ground.
  • Well-equipped gymnasium for hostel students.
  • WiFi Campus. 

Q6) Is there any hostel facility for Boys and Girls?

Ans: Yes, hostel facility for boys and girls with all modern amenities.

Q7) What is the hostel Fee Structure for Boys and Girls?

Ans: Girls and Boys hostel Fees Rs.30000 Per year.

Above fee is subject to change please visit the respective hostel authorities for the confirmation of the same.

Q8) What is the scheduled time in your institute?

Ans: Timing of the institute is Monday to Friday: 8.30 A.M to 4.30 P.M

Q9) May I get any Idea about the location of Your College?

 Ans: Chakan-Talegaon Road, A/P Sudumbare, Tal. Maval, Pune – 412109